Vihreä vastaan musta

Jokelan kentällä tänään nähtiin tulevaa enteilevä kisa. Ensi kertaa vastakkain oli vihreä ja musta Siili eli notkean saappaan  kisa jäykkää vastaan.

Päivä oli viileä, joten molemmat saappaat olivat melko jäykkiä. Esim. vihreässä ei ritsaefekti kohmeen takia täysin toiminut ja mustat olivat talvikohmeessa. Suuntaa antavia vihjeitä niiden käytöksestä silti saatiin.

Mustien saappaiden etuna oli se, että ne olivat mennyttä vuosikertaa, siis sisäänheitettyjä tai kuten heittäjät sanovat, hyvin opetettuja.

Notkeat olivat uutuuden pyöreitä, eivätkä siis vielä käytössä virtaviivaistuneita. Vain muutama heittäjä luotti notkeaan koko kisan ajan, pitiväthän useimmat sitä ensi kerran kädessään. Monet harrastivat varmuuden vuoksi sekaheittoa ja iso osa vielä tässä vaiheessa luotti perinteiseen mustaan, mm. miesten kilpailun voittaja Tapio Hämäläinen.

[HTML2]

Yllättävän moni mustaakin käyttänyt teki parhaan tuloksensa vihreällä.

Yleisen sarjan kuudesta mitalisijasta neljä otettiin vihreällä saappaalla ja kaksi mustalla, tosin ne voitot, mutta erot olivat pieniä.

Tapio Hämäläisen voitto mustalla ei ole yllätys, siksi ylivoimainen mies on viime aikoina ollut. Tapio ei vihreään vielä tässä vaiheessa kautta edes kajonnut. Kakkonen oli Pasi Kuusinen vihreällä ja kolmas Esa Ypyä vihreällä – kolmikko oli kolmen metrin sisällä.

Naisten sarjan voitti Tuija Salonen mustalla – Tuija kokeili vihreää vain kerran –  kakkonen oli Marika Vierikko vihreällä ja kolmas Eeva Isokorpi vihreällä. Kolmikko oli noin metrin sisällä.

[HTML1]

Vihreä vaatii heittäjiltä opettelua, sillä tekniikaltaan se on huomattavan haastava. Tänään heitettiin ns. heikossa kelissä. Isot odotukset uuteen liidokkiin kohdistuvat myötätuulikisoissa. Notkea saapas jarruttaa ja sakkaa helposti, mutta se myös ottaa siipeensä tuulta tehokkaasti.

PS. Notkean eduksi on sanottava, että sen käyttö ei näyttänyt välttämättä vaativan pitoainetta edes näin kohmeisella kelillä. Helppo tartuttavuus on varmasti yksi seikka, jolla tulevaisuudessa on iso merkitys. Mustan katoamista nopeasti saapaskentiltä ei ainakaan tämän yhden kilpailun perusteella voi ennustaa, vaan Siilien kisasta voi tulla mielenkiintoinen.

Jari Isokorpi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *