Kiihdytä tasaisesti – älä nykäise!

Toni Rahunen kertoo blogissaan ensi kokemuksistaan notkeasta ja jäykästä Siilistä heittoharjoituksissa.

Tonin kommentti on suuntaa antava: jäykkä tekee odotetunlaisia tuloksia mutta notkea sakkaa.

Juuri näin käy, kun heittää jäykän tekniikalla. Teimme Eevan kanssa viime kesänä saman kokeen ja notkea ei Eevalla ihmeemmin ottanut liitoa, jäykkä toi seitsemän metriä parempia tuloksia.

Tiedämme jo entuudestaan, että notkea väline vaatii varren hyötykäyttöä. Saapasta ei itse asiassa heitetä vaan ammutaan. Vaatii jonkin verran taitoa että notkahduksen saa käytettyä hyväksi, saa aikaiseksi ritsaefektin.

Saappaanheittokilpailut vuonna 1969 Ruotsissa aloittaneen Lauri Haatajan kommentti pätee notkeaan välineeseen, ei jäykkään:

”Saapasta ei pidä nykäistä!”

Jäykkää nimenomaan pitää nykäistä.

Notkea saapas pitää lähettää radalle tasaisesti kiihtyvällä vauhdilla. Siinä se taito. Vetovaiheen on oltava pitkä, useita metrejä. Tai kuten Pasia viikolla kommentoin:

Vetoa pitää viivästyttää…

Tässä lajin perusopissa, joka tarjoaa eväitä pitkään kaareen, piilee oikeastaan lajimme hauskuus. Jos hermoilee, niin varmasti saapas sakkaa.

PS. Jos haluamme rakentaa oikein pitkälle lentävän saappaan, sen pitää yhtäaikaisesti olla sekä kumimainen – siis notkea –  ja jäykkä. Se onnistuisi takasaumaa vahvistamalla.

Jari Isokorpi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *